Παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής 
Εκδήλωση μνήμης από την εισβολή των ΜΑΤ στο Οβριόκαστρο

Με αφορμή την επέτειο των τεσσάρων χρόνων από την εισβολή των ΜΑΤ στο Οβριόκαστρο, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου στην αίθουσα της Χρυσής Τομής.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο για τις 128 ημέρες του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας με τίτλο «Κερατέα Άπαρτη Πόλη». Στη συνέχεια, έγινε μια σύντομη παρουσίαση από τον πρόεδρο της Χρυσής Τομής Σταμάτη Παπαθανασίου του ιστορικού του αγώνα των κατοίκων, ενός αγώνα που σηματοδότησε πολλά και έστειλε παντού σημαντικά μηνύματα για το τι σημαίνει αγώνας, αντίσταση, τι σημαίνει να μάχεσαι και να υπερασπίζεσαι τα δίκαια αιτήματά σου.
Η επίδραση που είχε ο αγώνας αυτός αποδεικνύεται περίτρανα και από το γεγονός ότι η διπλωματική εργασία του Ευάγγελου Ευαγγελινίδη για το Πάντειο Πανεπιστήμιο – που παρουσιάστηκε από τον ίδιο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης – είχε ως θέμα «Περιβαλλοντικά κινήματα και τοπικές διαμαρτυρίες: το φαινόμενο NIMBY – Η περίπτωση της Κερατέας» και ανέδειξε τις κοινωνικές παραμέτρους του νικηφόρου αγώνα. Η εργασία του κ. Ευαγγελινίδη επικεντρώθηκε στο δίκαιο του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, στην ενότητα και την ομοθυμία που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα αλλά και στο γεγονός ότι σε καμία φάση του ο αγώνας δεν επηρεάστηκε από εξωτερικούς παράγοντες ή κόμματα – πολιτικές οργανώσεις, αντίθετα οργανώθηκε από τη δημοτική αρχή, τοπικούς φορείς και κυρίως από τους πολίτες.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου επεσήμανε ότι ο νικηφόρος αγώνας της Κερατέας ήταν εκείνος που σηματοδότησε σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων και αποτέλεσε την πρώτη και μέχρι σήμερα μάλλον μοναδική νίκη του λαού κατά των μνημονιακών πολιτικών. Παράλληλα, ο κ. Φιλίππου παρουσίασε συνοπτικά στους παραβρισκόμενους το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθεί η νέα Περιφερειακή Αρχή, το οποίο αποτέλεσε και το βασικό θέμα της προεκλογικής περιόδου για τον συνδυασμό της ΔΥΝΑΜΗΣ ΖΩΗΣ, ένα μοντέλο πλήρως εναρμονισμένο στις ευρωπαϊκές οδηγίες και προσανατολισμένο στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα ενέργειες της νέας διοίκησης της Περιφέρειας προς αυτήν την κατεύθυνση και κυρίως στην επιστολή της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου προς τους δήμους με την οποία τους καλούσε να καταθέσουν τις προτάσεις και τα σχέδια δράσης τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε περιοχής, αλλά και στις σχετικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 


 

syneidisi

xtypos