sinedriasi.soppΠροεδρεύοντος του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, με κύρια θέματα τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2015 αλλά και τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων (πλημμυρών, χιονοπτώσεων) κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.


Λαμβάνοντας τον λόγο κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Αντιπεριφερειάρχης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, έκανε μια συνοπτική αναφορά στην αντιπυρική περίοδο που ολοκληρώθηκε επισημαίνοντας ότι ο φετινός απολογισμός είναι θετικός για την περιοχή της ΠΕΑΑ. Τόνισε δε ότι η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε για να συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα, με υδροφόρες και εκσκαφικά μηχανήματα, σε όποιο συμβάν της ζητήθηκε.
Παράλληλα, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας για το πολύτιμο έργο που επιτελούν, καθώς και στα στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, τους υπευθύνους Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και τους εθελοντές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια στις προσπάθειες πυρόσβεσης και επισήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα προγραμματισμός ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου στον τομέα της πληρέστερης ενημέρωσης των πολιτών στα θέματα πυρκαγιών με οργάνωση σεμιναρίων σε σχολεία, πολιτιστικούς και εξωραϊστικούς συλλόγους, συλλόγους εθελοντών και άλλους κοινωνικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και επαφές προς αυτήν την κατεύθυνση με τη Δ/νση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής.
Σε σχέση με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρών, με αφορμή και την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την Αττική και ειδικότερα στην Ανατολική Αττική τους δήμους Αχαρνών (κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης) και Διονύσου (δευτερευόντως), ο κ. Φιλίππου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες που έκανε η Περιφέρεια μέσω των υπηρεσιών της (Δ/νση Πολιτικής Προστασίας και Δ/νση Τεχνικών Έργων ΠΕΑΑ) ανταποκρινόμενη άμεσα στα αιτήματα για παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πλημμυρών και παρουσίασε εν συντομία τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής αλλά και τις μελέτες που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.
Αναφέρθηκε επίσης στον καθαρισμό των ρεμάτων της ΠΕΑΑ που έχουν ολοκληρωθεί ή πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο, στην άρση των καταπτώσεων πρανών ρεμάτων (προσωρινές επεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα στα πρανή του Ασωπού ποταμού), στον καθαρισμό και τη συντήρηση φρεατίων υδροσυλλογής – συνδετήριων αγωγών στις οδούς, στα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορους δήμους της Ανατολικής Αττικής, στη συντήρηση της επαρχιακής οδού Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη με την κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων, στην εκπόνηση μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας για την περιοχή Βουρλέζα στο Πόρτο Ράφτη, καθώς και στη μελέτη που θα δημοπρατηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Αχαρνών και την αναμενόμενη ένταξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στους δήμους Σαρωνικού, Κρωπίας, Σπάτων – Αρτέμιδας και Παλλήνης.
Ακολούθησε αναφορά στις αρμοδιότητες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την καλή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσά τους για να μπορούν να φέρουν εις πέρας – ο καθένας από την πλευρά του – με επιτυχία και αποτελεσματικότητα το δύσκολο έργο με το οποίο έχουν επιφορτιστεί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καταφέρουν όλοι οι φορείς να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του φετινού χειμώνα.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννα Τσούπρα, η οποία αρχικά αναφέρθηκε στη συνεισφορά της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας με υδροφόρες στο Πυροσβεστικό Σώμα στις φωτιές που εκδηλώθηκαν κατά την αντιπυρική περίοδο. Ακολούθως αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που υπάρχει για τη χειμερινή περίοδο αναφορικά με τις πλημμύρες και τις χιονοπτώσεις και ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της Περιφέρειας κατά τις πρόσφατες πλημμύρες στις 22/10 στην περιοχή του Δήμου Αχαρνών.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Διοικητής των Π.Υ. Αττικής Αθανάσιος Σερεντέλος, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία που αφορούσαν τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και αναφέρθηκε στις ενέργειες της υπηρεσίας του σε σχέση με τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα.
Εν συνεχεία οι εκπρόσωποι των Δήμων, υπηρεσιακοί παράγοντες και μέλη εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Αττική αναφέρθηκαν στα προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά την αντιπυρική περίοδο, έκαναν απολογισμό των δράσεών τους και αναφέρθηκαν στον σχεδιασμό τους για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο.


 

ANAGGELIA GAMOY NEA 255x200

 

syneidisi

xtypos