Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 12 κεντρικά σημεία του Δήμου Μαραθώνος αποκτούν οι δημότες και οι επισκέπτες της πόλης.

Mε τον Αριθμό Συμφωνίας INEA/CEF/WiFi4EU/ 1-2018/001462-001911, ο Δήμος προχώρησε στην εγκατάσταση και παροχή δωρεάν και υψηλής συνδεσιμότητας wifi σε κεντρικά σημεία για 3 χρόνια, βάσει της υλοποίησης της δράσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «WiFi4EU– Προώθηση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο στις τοπικές κοινότητες», στο πλαίσιο του μηχανισμού «ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (CEF) – WiFi4EU», με χρηματοδότηση ύψους 15.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωτοβουλία WiFi4EUτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα καθεστώς στήριξης για την παροχή δωρεάν ασύρματης πρόσβασης σε κλειστούς ή υπαίθριους δημόσιους χώρους(π.χ. κτίρια δημόσιων διοικήσεων, σχολεία, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας, μουσεία, δημόσια πάρκα και πλατείες) σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η εν λόγω πρωτοβουλία θα φέρει τις κοινότητες πιο κοντά στην ψηφιακή ενιαία αγορά, θα παράσχει στους χρήστες πρόσβαση στην κοινωνία των Gigabit, θα βελτιώσει τον ψηφιακό γραμματισμό και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς τις δημόσιες υπηρεσίες που παρέχονται στους εν λόγω χώρους.

Τα 12 σημεία δράσης του δωρεάνWiFi4EUείναι τα εξής:

 1. Κεντρική Πλατεία Δ.Ε. Νέας Μάκρης
 2. Λιμανάκι Δ.Ε. Νέας Μάκρης (είσοδος)
 3. Παραλία Δ.Ε. Νέας Μάκρης (Λεωφ. Ποσειδώνος και Χαράς)
 4. Αύλειος χώρος Δημοτικού Καταστήματος Δ.Ε. Νέας Μάκρης (Λεωφ. Μαραθώνος)
 5. Αύλειος χώρος Δημοτικού Καταστήματος Δ.Ε. Νέας Μάκρης (οδός Λαμέρα)
 6. Πλατεία Αγίας Μαρίνας – Δ.Ε. Νέας Μάκρης                        
 7. Πλατεία Δ.Ε. Βαρνάβα                       
 8. Πλατεία Δ.Ε. Μαραθώνα επί των οδών Λεωφ. Μαραθώνος & Αθηνάς
 9. Πλατεία Τ.Ε. Γραμματικού
 10. Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής – Οικισμός Φλωρίς Δ.Ε. Νέας Μάκρης
 11. Θεατράκι στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο
 12. Κολυμβητήριο στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο (πρώην Αμερικανική Βάση)

Για την σύνδεση δεν απαιτείται κωδικός καθώς η πρόσβαση είναι ελεύθερη, και ο στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση δημοτών και επισκεπτών άμεσα και δωρεάν.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατασκευή του Καταφυγίου Αδέσποτων ζώων, στο Μαρκόπουλο Αττικής από τον Σύνδεσμο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων.

Πρόκειται για ένα Διαδημοτικό έργο που υλοποιεί ο Σ.Β.Α.Π. με την στήριξη του Δήμου Αμαρουσίου και που θα πληρεί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για ανάλογα έργα, ενώ και η λειτουργία του σχεδιάζεται βάσει και του νέου νομοθετικού πλαισίου που αφορά στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Μάλιστα, την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες από την Τ.Υ. του Δήμου Αμαρουσίου, για λογαριασμό του Συνδέσμου, με την ανάδειξη αναδόχου εταιρείας.

Μετά τις εγκρίσεις που ακολουθούν και αφορούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο η ανάδοχη εταιρεία, που ήταν και μειοδότρια στον διαγωνισμό, θα ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής του.

Υπενθυμίζεται ότι ο χρόνος κατασκευής του έργου είναι 15 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Ολοκληρώθηκε στο Μνημείο της πλατείας της 9ης Οκτωβρίου 1944, η ετήσια εκδήλωση, τιμής και μνήμης για την 77η θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος του Κορωπίου (9.10.1944) την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Είχε προηγηθεί η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου με την τιμητική παρουσία εκπροσώπων μαθητών των Γυμνασίων (1ο και 2ο) και Λυκείων Κορωπίου (1ο και 3ο) με την επιμέλεια του προέδρου της Δ.Ε Παιδείας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθηγ. Μάκη Κιούση και των Διευθυντών των σχολείων.(Για την αποφυγή συνωστισμού και την τήρηση μέτρων προστασίας δημόσιας υγείας δεν έγιναν προσκλήσεις σε σχολεία εκτός ορισμένων εκπροσώπων μαθητών ή άλλες ονομαστικές προσκλήσεις παρά μόνο σε αιρετούς και εκπροσώπους συλλόγων).

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του Ναζιστικού εγκλήματος στο Κορωπί που δεν αφήνει αμφιβολίες ότι πρέπει να καταταχθεί στα διεθνή, ειδεχθή, μαζικά Γερμανικά Ναζιστικά εγκλήματα πολέμου στη χώρα μας. Με δεικτικό τρόπο επισήμανε τις διαχρονικές ευθύνες της Ελληνικής Δημοκρατίας στη διερεύνηση του εγκλήματος στο Κορωπί. Απέδωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στη διαδικασία αναγνώρισης που ακολουθεί το ελληνικό κράτος όταν θα έπρεπε για εθνικούς λόγους η ίδια η Ελληνική Πολιτεία να είχε διασώσει αρχεία, να είχε ανακαλύψει στα δικά της αρχεία ότι βρήκαν μετά από δεκαετίες, προσφάτως, ανεξάρτητοι τοπικοί ερευνητές του Κορωπίου. Το ίδιο τόνισε εμφατικά και για την σπουδαία αποκάλυψη και άλλων αναμφισβήτητων αποδεικτικών στοιχείων και σε ξένη χώρα (σ.σ όπως π.χ στοιχεία της Γερμανικής Δικογραφίας με τα ονόματα των Γερμανών αξιωματικών που είχαν συμμετοχή στο έγκλημα κατά αμάχων στο Κορωπί) που αποδεικνύει ότι στοιχεία υπήρχαν αλλά δεν υπήρχε κρατική στρατηγική για τα εθνικά μας Δίκαια. Ο Δήμαρχος Κρωπίας, όπως τόνισε, αναμένει το πόρισμα της επιτροπής του Υπ. Εσωτερικών (σ.σ. η κατάθεση του φακέλου με όλα τα τεκμήρια απόδειξης του εγκλήματος έγινε τον Ιούλιο του 2020, σε εκτέλεσης ομόφωνης απόφασης Δ.Σ Κρωπίας, Μάιος 2020) και την επιθυμητή επίσημη απόφαση της αναγνώρισης του Κορωπίου ως Μαρτυρικής Πόλης. Ο κ.Κιούσης απένειμε τα εύσημά του, ονομαστικά, στην ομάδα τοπικών ερευνητών που έφεραν στο φως της δημοσιότητας μοναδικά αποδεικτικά στοιχεία του Ναζιστικού εγκλήματος(Νίκο Λάζαρη, Γεώργιο Ντούνη, Γεώργιο Αθ. Κόλλια, Αθανάσιο Πουλάκη, και Τάκη Πρόφη). Έκλεισε την ομιλία ως εξής: “Δεν επιζητούμε εκδίκηση. Δικαιοσύνη και επανόρθωση απαιτούμε. Τα Ναζιστικά εγκλήματα δεν παραγράφονται. Το Κορωπί υπερασπίζεται την ενότητα των Ελλήνων! Δεν επιζητά αναμόχλευση παθών και άλλων σπαραγμών άλλων εποχών που ευθύνονται ξένες δυνάμεις και εγχώριοι προδοτικοί κύκλοι που τις εξυπηρέτησαν. Αυτή η επέτειος έχει γραφτεί με αίμα για την ελευθερία μας! Γι’ αυτό μας βρίσκει περισσότερο ενωμένους από ποτέ! Το αίμα των θυμάτων μας, ενώνει το Κορωπί, σε όλες τις μάχες για την Ελληνική Δημοκρατία και τα Εθνικά Δίκαια. Στέκομαι εκ μέρους του Δήμου Κρωπίας στο μνημείο των νεκρών μας και με σεβασμό υποκλινόμαστε όλοι στη θυσία Σας. Εμείς, εδώ ζητάμε και τη δικαίωσή σας! Για να μην συμβούν ξανά. Για να μπορέσει η Ανθρωπότητα να βρει τον χαμένο της Παράδεισο! Αιωνία η μνήμη των νεκρών μας!”

Στο Ηρώο του αγάλματος της Μάνας, στη μνήμη των 47 θυμάτων της 9ης Οκτωβρίου 1944 στην ομώνυμη πλατεία, στις 11:00, παρευρέθηκαν, από τα αιρετά μέλη πολιτικών θεσμών: ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης, οι βουλευτές Αττικής, Βασίλης Οικονόμου (Ν.Δ) και Χρήστος Σπίρτζης (ΣΥΡΙΖΑ, π.υπουργός,) οι δήμαρχοι, Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου και Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, η πρόεδρος του Δ.Σ Κρωπίας, Δήμητρα Μιχαιρίνα με τον γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάκη Κιούση, οι αντιδήμαρχοι, Θοδωρής Γρίβας, Νικόλαος Γιαννάκος, Ανδρέας Ντούνης, Κώστας Κιούσης, Λάμπρος Γκοτζαμάνης, ο πρόεδρος του Δ.Σ ΝΠΔΔ Σφηττός, δημοτικός σύμβουλος πλειοψηφίας, Αντώνης Κορωνιάς, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας με τον αντιπρόεδρο, δημοτικό σύμβουλο πλειοψηφίας, Σταμάτη Ντούνη, ο π.πρόεδρος του Δ.Σ Κρωπίας, δημοτικός σύμβουλος πλειοψηφίας, Θεοφάνης Μιχαιρίνας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Διονύσης Κερασιώτης ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ιωάννης Παπαευθυμίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, Αθηνά Κιούση, Αφροδίτη Κουντούρη, και Δανάη Θηβαίου. Επίσης παρέστη, η γραμματέας του Δ.Σ του ΝΠΔΔ Σφηττός τ. πρόεδρος Ν.Σ Αν. Αττικής, κα Αγγελική Γκιόκα. Την εκδήλωση υποστήριξε, για μια ακόμα φορά, η ομάδα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας με επικεφαλής τον τομεάρχη Δασοπροστασίας-πυρόσβεσης, κ.Δημήτρη Γκίκα. Παρευρέθηκαν, συγγενικά πρόσωπα θυμάτων, ενώ διακρίναμε επίσης τον ναύαρχο ε.α Γεώργιο Ντούνη, μέλος της ομάδας τοπικών ερευνητών, τον Γιάννη Πρόφη, συγγραφέα-λαογράφο, τον αντιστρατηγό ε.α της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνο Μιχαιρίνα, πρώην μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κορωπίου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε, ο κ.Ιωάννης Κατιμερτζόγλου λόγω ασθένειας της κας Χριστίνας Παπαχρήστου, υπαλλήλου Δήμου Κρωπίας.

Ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε τρεις φοιτητές πλησίον του σταθμού του ΗΣΑΠ στα Πευκάκια με σκοπό να τους κλέψουν τα κινητά, σύμφωνα με καταγγελία του πατέρα ενός εκ των τριών θυμάτων.

 

Όπως κατήγγειλε στο enikos.gr, ο πατέρας, οι τρεις φίλοι επέστρεφαν αργά το βράδυ από βόλτα που είχαν πάει στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη στιγμή που διαπίστωσαν πως μία ομάδα 7-10 παιδιών τους ακολουθούσε, ενώ βρίσκονταν έξω από ένα internet cafe.

 

Αν και η πρώτη σκέψη των παιδιών ήταν να τρέξουν στη συνέχεια το ξανασκέφτηκαν, με αποτέλεσμα όμως η ομάσα να τους φτάσει και να αρχίσει τις απειλές, καταθέτει ο πατέρας. Όπως ανέφερε, τους τράβηξαν από τα ρούχα και τους ρωτούσαν τι ομάδα υποστηρίζουν, ενώ στη συνέχεια τους ζητούσαν να βγάλουν τα κινητά τους και να τους τα δείξουν.

Η κατάσταση ξέφυγε με δύο από τους τρεις φοιτητές να δέχονται τρία-τέσσερα χτυπήματα, δίνοντας τα κινητά τους, ενώ ο γιος του αρνήθηκε να το δώσει, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον άγριο ξυλοδαρμό του.

Μετά το συμβάν, οι τρεις φοιτητές ενημέρωσαν για το περιστατικό τους γονείς τους που κάλεσαν την Αστυνομία. Πληρώματα της Ομάδας ΔΙΑΣ έφθασαν στο σημείο, ερεύνησαν τους γύρω δρόμους, όμως δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο, ενώ δεν έγινε κάποια σύλληψη ή προσαγωγή.

 

Οι επόμενες κινήσεις

Όπως κατήγγειλε στο enikos.gr o κ. Κ.Χ., «με το που έφθασα στο σημείο, πήγαμε τον γιο μου στο νοσοκομείο, την ώρα που η αστυνομία έψαχνε τη γύρω περιοχή. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το παιδί έχει δεχθεί σφοδρά χτυπήματα με αποτέλεσμα να έχει υποστεί ρινικό κάταγμα έχοντας και τέσσερα σπασμένα δόντια».

«Τη Δευτέρα το πρωί πήγαμε στην Ασφάλεια της Νέας Ιωνίας και κάναμε την καταγγελία. Πήγαμε επίσης στον ιατροδικαστή που είδε και εξέτασε τον γιο μου και από την Αστυνομία μας έχουν στείλει σε μία Υπηρεσία που είναι κοντά στο νοσοκομείο “Μητέρα”, όπου το παιδί θα δει κάποια πρόσωπα και θα προσπαθήσει να αναγνωρίσει αν μεταξύ αυτών υπάρχει ο δράστης ή δράστες της επίθεσης», είπε ακόμη ο πατέρας.

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι «αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο σε εκείνη την περιοχή. Μου έχει μεταφέρει ότι έχουν συμβεί πολλά και κάτι θα πρέπει να γίνει. Θέλω να βρεθούν οι δράστες. Θα πρέπει να κάνει κάτι η αστυνομία, διότι μην ξεχνάμε πως κοντά στο σημείο της επίθεσης υπάρχουν και δύο σχολεία».

 

[Πηγή: enikos.gr]

Μια μεταφερόμενη ράμπα αλουμινίου για την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), τοποθετήθηκε πρόσφατα στα γραφεία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Διονύσου, επί της οδού Σωκράτους 3 στον Άγιο Στέφανο.

Αναλυτική ενημέρωση για τα έργα που υλοποιούνται στη Μαρίνα Βουλιαγμένης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους Βουλιαγμένης της πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα πρόσθετα μέτρα προστασίας των υδάτων του κόλπου της Βουλιαγμένης που ζήτησε η Δημοτική Αρχή αλλά και για την προβλεπόμενη φύτευση εντός της περιοχής της Μαρίνας, όπως παρουσιάστηκε στη σχετική μελέτη.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την ενίσχυση και επέκταση των ειδικών υδατοφραγμάτων που προβλέπονται στην εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιμετρικά της μαρίνας επιφανειακά, αλλά και σε μεγάλο βάθος, απόφαση που ελήφθη έπειτα από απαίτηση του Δήμου και αφορά την ανάσχεση της θολερότητας του νερού που εντοπίστηκε σε συγκεκριμένα σημεία, ένα φαινόμενο που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα, ούτε πηγή χημικής ρύπανσης.

Υπενθυμίζεται, ότι το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ), δημόσιος φορέας υψηλού επιστημονικού κύρους και εγκυρότητας, μεριμνά για τον καθημερινό έλεγχο της ποιότητας των υδάτων του κόλπου, πραγματοποιώντας καθημερινές μακροσκοπικές αυτοψίες, εβδομαδιαίες βιοχημικές αναλύσεις του νερού σε επιλεγμένα σημεία του κόλπου, σε αποστάσεις από τις εργασίες που κυμαίνονται από 50 έως 100 μέτρα και σε βάθος από επιφάνεια έως τον πυθμένα και λαμβάνει αεροφωτογραφία της περιοχής του κόλπου, από εξειδικευμένη δορυφορική λήψη.

Επιπλέον, για την ενημέρωση του κοινού σε πραγματικό χρόνο για τα αποτελέσματα των εβδομαδιαίων μετρήσεων, των ημερήσιων μακροσκοπικών αυτοψιών και την ημερήσια δορυφορική αεροφωτογραφία της περιοχής, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται στη ιστοσελίδα του Δήμου σε ημερήσια βάση .

Αναφορικά με το σκέλος των φυτεύσεων, παρουσιάστηκε αναλυτικά το πλάνο των φυτεύσεων στη Μαρίνα και η δέσμευση της εταιρείας για ενίσχυση του πράσινου ισοζυγίου εντός και περιμετρικά της περιοχής της Μαρίνας. Ειδικότερα, παρουσιάστηκε το πλάνο φύτευσης 318 νέων δέντρων από τα παρακάτω είδη: κουτσουπιά, χαρουπιά, πεύκα, τσικουδιά, πουρνάρι, ελιά, σκίνος, κουκουναριά, αλμιρίκι, Δάφνη Απόλλωνος, λυγαριά, χαρουπιά, ακακία και πουρνάρι. Να σημειωθεί, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εντός της Μαρίνας 305, εκ των οποίων τα 150 που προγραμματίζεται να απομακρυνθούν, από τα οποία κάποια είναι σε θνησιγενή κατάσταση, ενώ τα 318 νέα που θα προστεθούν, θα αυξήσουν το πράσινο ισοζύγιο στη Μαρίνα κατά 168%.

Σημειώνεται πως η υποχρέωση της κατασκευάστριας εταιρείας βάσει της εγκεκριμένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιορίζεται στη φύτευση 216 δέντρων μικρής, μεσαίας και μεγάλης ανάπτυξης και ο αριθμός αυξήθηκε στα 318 μετά από παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής η οποία παράλληλα απέσπασε τη δέσμευση της εταιρείας να παραγγείλει και να προπληρώσει το σύνολο των δέντρων εντός του Σεπτεμβρίου ενώ η διαδικασία της παραγγελίας, παραλαβής και φύτευσης θα γίνει υπό την επίβλεψη των γεωπόνων και φυτοτεχνών της διεύθυνσης πρασίνου του Δήμου.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος τόνισε πως η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί εντατικά τις εξελίξεις ενώ ανέδειξε τη σημασία του έργου για την περιοχή. Σημείωσε όμως πως, όπως όλες οι μεγάλες επενδύσεις, για να έχει θετικό πρόσημο για την πόλη πρέπει να σέβεται και να αναδεικνύει απόλυτα το φυσικό περιβάλλον και να προστατεύει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 

syneidisi

xtypos